Waarom je baby in zijn slaap gromt, snurkt en fluit

Blijkt dat “slapen als een baby” niet noodzakelijkerwijs rust en stilte betekent. Zijn al dat gegrom, gesnurk en gesnoven normaal?

Herinner je je het geluid van dat eerste gejammer van de verloskamer nog? Dan is er de eerste schattige kleine niesbui, die eerste succesvolle boer, die zoete koeltjes, en uiteindelijk het eerste gegiechel – dit is de soundtrack van het pasgeboren leven. Maar u kunt ook behoorlijk onverwachte geluiden uit uw baby horen.

Baby’s kunnen een kakofonie van geluiden maken, bevestigt Rachel Ouellette, een kinderarts uit Fredericton. In feite kunnen ze onaangenaam luid zijn met hun gorgelen, snurken, fluiten, hikken, hoesten, niezen en grommen. Buiten de baarmoeder leren ademen kan ook een aantal vreemde en wonderbaarlijke geluiden veroorzaken, die je – soms de hele nacht – hoort als de baby naast je in een wieg slaapt. Meestal vallen deze geluiden binnen het bereik van normaal (maar u kunt uw primaire zorgverlener raadplegen als u zich zorgen maakt).

Baby’s zijn neusademhalers, legt Ouellette uit, en hun ademhalingsritme kan veel meer variëren dan bij volwassenen. Een pasgeborene kan in slaap 30 tot 40 keer per minuut ademen, terwijl de meeste volwassenen in rust 12 tot 20 keer per minuut ademen. Maak u niet al te veel zorgen als u meerdere keren snel ademt en daarna een paar seconden rust voordat ze weer beginnen te ademen; dit is gewoonlijk normaal en de meeste baby’s zullen er ongeveer zes maanden uit groeien.

U kunt ook snurken of fluiten horen terwijl uw baby slaapt. “Intermitterend fluiten kan te maken hebben met de nauwe neusholte van een pasgeborene”, legt Ouellette uit, “maar het is waarschijnlijker gerelateerd aan boogers.” In feite worden de meeste baby’s verstopt geboren (ze waren negen maanden ondergedompeld in vloeistof), dus snuiven, hoesten en niezen kan hen helpen om dat slijm op te lossen. Kleinere neusgaten kunnen ook worden toegeschreven aan snurken; de meeste baby’s zullen eruit groeien.

Brittney Dolinger, een moeder van twee uit Mississauga, Ont., Schrok toen haar zes weken oude zoon Finn in zijn slaap begon te grommen. Ze had jarenlang meegeholpen met de kinderopvang van haar moeder en had nog nooit een baby zulke geluiden horen maken. ‘Ik was zenuwachtig omdat ik dacht dat hij misschien niet goed ademde of dat er misschien iets in zijn keel zat. En ik vroeg me af of hij astma of slaapapneu had, ”zegt ze. Ze zat naast hem terwijl hij sliep om er zeker van te zijn dat alles in orde was.

“Veel baby’s grommen terwijl ze door het verteringsproces werken en leren plassen, poepen en geef gas door, ”Zegt Ouellette. Maar knorren betekent niet noodzakelijk constipatie. “Zelfs als je ze hoort inspannen, betekent dit dat ze proberen de spieren te vinden en te versterken die nodig zijn om de klus efficiënt te klaren,” voegt ze eraan toe.

Andere geluiden, zoals op de lippen slaan of op handen of vingers zuigen, kunnen dat ook zijn een teken van honger dat voorafgaat aan huilen – een manier voor je baby om te laten weten dat ze klaar is om te eten.

Als uw baby gezond is, aankomt en mijlpalen bereikt, is er in de meeste gevallen geen reden tot bezorgdheid. Maar er zijn enkele rode vlaggen om op te letten: neusgaten die flakkeren als de baby ademt; een baby die moeite heeft met ademhalen of zeer snel ademt; moeite met eten en niet aankomen​ en ontroostbaar huilen. Knorren kan een teken zijn van een ernstiger hart- of longprobleem als uw baby ritmisch gromt bij elke ademhaling; als er verkleuring is in het gezicht of de lippen; of als het voor uw baby moeite kost om elke keer adem te halen. (Let op wat intrekkingen worden genoemd – de huid van de baby trekt zich rond de botten in de borst, zoals boven de sleutelbeenderen, onder het borstbeen of tussen en onder de ribben.) Een waakzame en wakkere pasgeborene moet 40 tot 60 keer ademhalen. per minuut.

Finn kreeg alles vrij van zijn arts, maar het gegrom veroorzaakte een ander probleem: een ernstig gebrek aan slaap voor zijn ouders. “Aanvankelijk logeerden we bij hem om er zeker van te zijn dat hij ademde”, zegt ze, “maar zelfs nadat we hadden vernomen dat hij in orde was, kon ik niet in een diepe slaap vallen.” Dolinger en haar man verdeelden de nachten zodat ze allemaal een paar knipoogjes konden opvangen.

Doula Giselle Johnston uit Toronto zegt dat je nachtelijke strategie allemaal neerkomt op wat het beste werkt voor je gezin. Om beurten of ploegen ’s nachts voor de baby zorgen is één manier, maar als dat niet duurzaam is, probeer dan de wieg verder van het bed af te zetten of gebruik een geluidsmachine om het snuffelen en grommen van je luidruchtige slaper te overstemmen. Je kunt ook een postpartum doula of een nachtverpleegster, als dat een optie voor u is.

De Canadian Pediatric Society raadt aan om de kamer met uw baby te delen totdat deze minstens zes maanden oud is, maar dit veronderstelt dat uw baby dat niet is te groot voor de wieg of dat de grote wieg in uw slaapkamer past. Zowel Johnston als Ouellette zeggen dat als de geluiden van uw baby uw slaap echt beïnvloeden, het oké is om ze naar hun eigen kamer te verplaatsen en een audio- of videomonitor te gebruiken. Zorg er wel voor dat u alle richtlijnen voor veilig slapen volgt (zoals geen bumpers, geen dekens, niet roken in huis en een stevige, platte wiegmatras gebruiken, met baby die op hun rug slaapt). “Ik heb mijn beide luidruchtige baby’s binnen zes maanden uit mijn kamer gezet”, zegt Ouellette. “Het was erg nodig om te functioneren.”

Aan de andere kant, als u een baby met hoge behoeften wie veel borstvoeding geeft of constant troost wil, kan het gemakkelijker zijn om ze in uw kamer te houden, of voor u om in de kinderkamer te slapen, zodat u ’s nachts minder vaak door de gang hoeft. “Het hangt echt af van de opvoedingsstijl van elk gezin”, zegt Johnston.

Dolinger zegt dat Finn nu zes is en deze luidruchtige pasgeboren geluiden en gegrom nog steeds niet is ontgroeid. ‘We noemen hem nog steeds ons kleine varkentje’, zegt ze.

Credit Link : Source link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Sylviemeuffels.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0