Peuter urineert niet – 5 belangrijke redenen en wat te doen

Als uw peuter niet plast, wanneer moet u zich dan zorgen maken? Lees hoe lang een peuter kan zonder te plassen, wat de redenen hiervoor kunnen zijn en wat u eraan kunt doen.

Pin

Moeders vraag:
Mijn peuter van 18 maanden heeft 6 uur niet geplast, klopt dat niet? Ik ben bang dat hij ziek is, maar hij lijkt in orde. Moet ik contact opnemen met de dokter of zijn er tekenen dat er iets echt mis is? Hij is blij.

Gaya
(Canada)


Gemakkelijk babyleven:

Peuter urineert niet – Gids voor redenen en oplossingen

Ik ben het ermee eens dat 6 uur een behoorlijk lange tijd lijkt voor een peuter om zijn urine vast te houden, vooral overdag. Als de luier echter ’s nachts droog bleef en hij niet wakker werd om te eten, kan dit volkomen normaal zijn.

Normale urinefrequentie bij peuters

Over het algemeen moet een peuter elke twee tot drie uur “gaan”. Hun blaasgrootte is 3-5 gram en overdag zou het ongeveer 2 uur moeten duren voordat ze vol zijn. De frequentie van mictie varieert ook met de beheersing van zindelijkheidstraining door uw peuter. Op de leeftijd van vier hebben veel kinderen dit vermogen ontwikkeld. Degenen met enige vaardigheid kunnen daarom langere plasintervallen tolereren, waaronder maximaal zes uur.

Aan de andere kant zijn er enkele scenario’s waarin minder plassen een teken is van een probleem. Bijvoorbeeld 4 tot 12 uur zonder een natte luier een teken van uitdroging. In andere gevallen wordt verminderde urineproductie veroorzaakt door een obstructie van de uitstroom, een disfunctie van de blaas of een infectie. Laten we verder bespreken wat als abnormale urinepatronen voor een peuter zou worden beschouwd.

Redenen waarom een ​​peuter niet plast

Omdat er een aantal zorgwekkende redenen zijn waarom uw peuter mogelijk minder vaak plast, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen.

Dit zijn de meest waarschijnlijke:

1. Uitdroging

In deze situatie produceert uw peuter zeer kleine hoeveelheden urine. De luier kan droog lijken of, als hij zindelijk is, wordt er heel weinig urine doorgegeven. Luiers zijn zeer effectief in het absorberen van urine, en kleine volumes kunnen gemakkelijk in de kernmaterialen “verdwijnen”. Dit kan gebeuren als uw peuter actief is geweest, maar niet genoeg drinkt gedurende de dag.

Als uw peuter gelukkig is en geen tekenen van ziekte vertoont, is onvoldoende hydratatie waarschijnlijk het geval. De urineproductie kan echter afnemen als dit gepaard gaat met vochtverlies door braken, diarree of aanhoudende koorts.

U kunt hier meer lezen over de tekenen van uitdroging.

2. Infecties

Urineweginfecties veroorzaken meestal pijn bij het plassen. Vanwege de anatomie komen deze infecties vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Oudere peuters kunnen huilen en ongemak uiten tijdens het plassen, en zelfs weigeren het toilet te gebruiken uit angst deze pijn te ervaren. Als alternatief kunnen ze vaak urinaire ongelukken hebben als gevolg van irritatie van de blaas door de infectie (bron).

Urineweginfecties onder de twee jaar kunnen moeilijker op te sporen zijn omdat de symptomen verschillen van die van oudere kinderen en volwassenen. Koorts of stinkende urine is soms het enige symptoom. U kunt hier meer informatie vinden over UTI-symptomen bij peuters.

3. Een soort blokkering

Constipatie is de meest voorkomende oorzaak van urinewegobstructie bij peuters. Een verminderde ontlastingsfrequentie zorgt ervoor dat de getroffen ontlasting de blaas samendrukt, wat resulteert in onvolledige lediging en, indien zindelijk gemaakt, ongelukken overdag. Zodra de constipatie is verholpen, worden de normale ledigingspatronen hervat.

Ernstige, maar minder vaak voorkomende redenen voor een verstopping kunnen blaascysten, poliepen of een ontsteking door een verwonding zijn.

4. Neurogene blaas

Als er een onderliggend neurologisch probleem is of als er een geboorteblessure is geweest, kan de innervatie van de blaasspieren zijn aangetast, waardoor het moeilijk is om te plassen. Voorbeelden hiervan zijn hersenverlamming, neonatale beroerte en spina bifida.

5. Blaascontrole

Op een gelukkiger toon – verminderd urineren kan een teken zijn van controle over de blaas, vooral wanneer de langdurige droge periode ’s nachts is. De leeftijd waarop een peuter dit vermogen ontwikkelt, kan variëren. Vóór 12 maanden hebben zuigelingen niet het fysieke of cognitieve vermogen om deze vaardigheid te leren.

Afhankelijk van uw gezinssituatie en culturele normen, beginnen sommige ouders na hun eerste verjaardag met kleine stapjes in de richting van zindelijkheidstraining. In de klinische praktijk heb ik 18 maanden oude kinderen gezien die overdag volledige controle over de blaas hebben, maar anderen die het pas op de leeftijd van vier onder de knie hadden. Nachtelijke controle ontwikkelt zich meestal later. Het is niet ongebruikelijk dat een vijfjarige nog steeds ’s nachts moet optrekken.

Hoe te weten waarom een ​​peuter niet plast

Enkele dingen om te overwegen als uw peuter niet plast:

  • Heeft uw kind eten of drinken minus de gebruikelijke hoeveelheden gedurende de dag?
  • Was de urine een lichtgele kleur met een zwakke geur? Als het in plaats daarvan een donkergele kleur en een scherpe geur had, is de urine erg geconcentreerd omdat het lichaam probeert vocht vast te houden.
  • Doet uw kind buitensporige inspanningen om NIET te ledigen? Hij of zij zou zich kunnen inhouden omdat het pijnlijk is.
  • is er een koorts of enig ander teken van ziekte dat kan duiden op een urineweginfectie?
  • Heeft uw kind de ontlasting meerdere dagen niet doorstaan?

Als geen van deze symptomen aanwezig is, is er weinig reden tot bezorgdheid. Het aanbieden van slokjes water zou de situatie moeten verhelpen.

Wat te doen als een peuter niet aan het urineren is

Wat te doen als een peuter niet plast, hangt natuurlijk af van de redenen waarom.

Voor milde uitdroging, probeer manieren te vinden om uw peuter aan te moedigen een beetje meer te drinken. Kinderen van 18 maanden zijn vaak erg actief en onderweg, dus het kan een beetje moeilijk zijn om ze over te halen om een ​​hydratatiepauze in te lassen. U kunt voorzien een sippy kopje water om de hele dag mee te nemen en te drinken. Het is belangrijk om sappen en suikerhoudende dranken te vermijden om gaatjes te voorkomen.

Als de afname van mictie te wijten is aan beter controle over de blaas, dan hoeft er natuurlijk niet veel te gebeuren! Als u denkt dat uw peuter iets langer urine vasthoudt dan verwacht, kunt u hem of haar eraan herinneren om “het potje te gebruiken”. Het kan zelfs handig zijn om samen naar de badkamer te gaan. Onthoud dat uw kind nog erg jong is en dat elke peuter op verschillende tijdstippen interesse in zindelijkheidstraining ontwikkelt.

Bij een vermoeden van ziekte dient u een arts te raadplegen.

Wanneer moet u de dokter bellen?

peuter is niet aan het plassen, bel dokterPin

Dus voor de duidelijkheid, als je baby lijkts ziek of om binnen te zijn pijn, weigert eten of drinken heeft koorts, heeft onwelriekende of bloederige urine, of holt minder dan vier keer in een periode van 24 uur, neem dan contact op met een arts.

Als u zich zorgen maakt over een obstructie van de urinestroom, bel dan onmiddellijk een arts of ga naar de eerste hulp. Dit is geen afwachtende situatie.

Als het plassen niet vaak voorkomt, moet u contact opnemen met een arts, ook als er geen tekenen van ziekte zijn.

Ik hoop dat dit helpt!

Paula

PS Hier zijn twee uitstekende naslagwerken voor gezondheidsproblemen en verwondingen bij baby’s:

Meer baby’s die niet plassen

Onderzoeksreferenties

Wie anders zijn peuter plast niet ..? Voeg hieronder uw opmerkingen toe.

Credit Link : Source link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Sylviemeuffels.nl
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0